În contextul declarării pandemiei COVID-19 de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și a creșterii rapide a numărului de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 în România, Primăria Capitalei a propus proiectul „TESTĂM PENTRU BUCUREȘTI!”, aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 198 din data de 11.05.2020, modificat și completat prin HCGMB nr. 266/15.07.2020.
Obiectivul proiectului îl reprezintă limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 în rândul populației Municipiului București - precum și a efectelor extrem de grave ale acestuia -, prin testarea PCR pentru virusul SARS-CoV-2.
Proiectul a fost elaborat având în vedere faptul că, până acum, în România s-a pus accentul pe testarea persoanelor simptomatice și a celor care au fost suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2, pe baza criteriilor stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică.
De asemenea, sublinem faptul că la momentul declarării pandemiei de COVID-19, în urmă cu aproape două luni, capacitarea de testare la nivel național era limitată. Aceasta și din cauza faptului că, în spitale, exista un număr redus de echipamente de testare de tipul RT-PCR. Această realitate a impus atât autorităților, cât și unităților sanitare, dezvoltarea rapidă a capacității de testare, prin achiziționarea de noi dispozitive medicale specifice.
În acest context, Primăria Municipiului București, prin ASSMB, a dotat Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr.Victor Babeș” și Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, cu patru aparate de testare RT-PCR.
Având în vedere necesitatea depistării și monitorizării persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2, proiectul „TESTĂM PENTRU BUCUREȘTI!” prevede acordarea unui sprijin financiar în cuantum de 200 lei/beneficiar, pentru 20.000 de cetățeni ai Municipiului București care solicită, în mod voluntar, înscrierea în cadrul proiectului în vederea efectuării unei analize de testare RT-PCR.
Suma nu se plătește direct beneficiarilor, ci va fi decontată unitățílor sanitare publice sau private care vor fi afiliate în cadrul proiectului și care vor trebui să întrunească toate condițiile legale pentru desfășurarea acestei activități.
Unitățíle sanitare autorizate pentru acest tip de testare sunt obligate de normele in vigoare sa transmită către Direcția de Sănătate Publică București rezultatele testării, aceasta fiind instituția abilitată să stabilească, prin anchetă epidemiologică, măsurile care se impun în cazul celor care vor ieși pozitiv la testare.
NOTA: Cererea de includere in cadrul proiectului se va transmite cu cel putin 5 (cinci) zile lucratoare inainte de prima zi a sejurului.
ATENTIE!!!
În cazul în care documentele transmise sunt complete și conforme cu Anexa 1 - Completare la Regulamentul TESTAM PENTRU BUCURESTI, veți primi pe adresa de e-mail detaliile cu privire la programarea in vederea testarii, cu 3-4 zile înainte de data de incepere a sejurului, ÎN LIMITA CAPACITĂȚII DE TESTARE a clinicilor afiliate.
ÎN SITUAȚIA ÎN CARE DOSARUL ESTE INCOMPLET SI/SAU NU SUNT INDEPLINITE CRITERIILE DE ELIGIBILITATE, SOLICITAREA DUMNEAVOASTRA PRIVIND TESTAREA VA FI RESPINSA.
Inainte de a completa formularele va rugam sa cititi Anexa 1 - Completare Regulament